Kända kostymdraman – vi listar 5 favoriter!  

Kända kostymdraman

Kända kostymdraman – Kostymdraman är en filmgenre som är så mycket mer än historiska skeenden och kulturella berättelser. Många finner det mycket fascinerande att kolla på kostymdraman, både för att lära sig mer om historien, men även på grund av de fascinerande kläderna, språket och relationen människor hade mellan varandra.  
Det dova och romantiska flirtandet tillsammans med konflikterna mellan familjer och glödande kärlekshistorier slutar inte att förundra i denna spännande genre. Här nedan listar vi kända kostymdraman som du absolut inte får missa om du är ett stort fan av denna genre! 

1. En ung Jane Austen (2007) 

Detta är en film där Anne Hathaway spelar en ung Jane Austen och filmen utspelar sig under en sommar i denna unga författarinnans liv. Jane Austen är en ung, ogift kvinna vilket var något som var mycket ovanligt under den tiden.  
Hennes föräldrar arrangerar en förlovning med en rik man men samtidigt som det tagit fart så förälskar hon sig i en ung jurist vid namn Tom Lefroy. Det är en mycket intressant film som verkligen låter dig komma in i Jane Austens liv. Det är en mycket händelserik film baserat på Jane Austens verkliga liv och den har blivit en klassiker på grund av de pampiga kläderna och frisyrerna. 

2. Marie Antoinette (2006) 

Detta är en storklassiker och en film som många kostymdramaälskare förmodligen sett. Sofia Coppola version av Marie Antoinettes korta liv vid slutet av 1700-talet är mycket händelserik och filmen är fylld med pastellfärger och maffiga kläder som beskriver detta ovanliga, men enastående kostymdrama.  
Kirsten Dunst spelar Marie Antoinette som vid 14-års ålder blir bortgift till den franske kungen Ludvig XVI. Här får man följa deras misslyckade äktenskap och folkets missnöje som växer mot aristokratins utsvävande och överflödiga levnad.  

3. Stolthet och fördom (2005) 

Även detta är ett mästerverk av kostymdraman skriven av Jane Austen. Det är en historia om en krånglig familj vid namn Bennet som riskerar att bli av med sin förmögenhet om ingen av de fem systrarna gifter sig.  
Keira Knightley spelar en roll i filmen som ena dottern vid namn Elisabeth Bennet. Hon är en mycket intelligent och egensinnig tjej som mot sin egen vilja blir förälskad i den arroganta Mr Darcy. Historien utspelar sig under sent 1700-tal, med passande kläder för epoken. Filmen handlar dock inte bara om kärlek utan den riktar sig mycket mot kvinnors utsatta situation under denna tidsperiod. Streama Stolthet och fördom här.

3. Förnuft och känsla (1995) 

Förnuft och känsla är ett kostymdrama som handlar om systrarna Dashwood under tidigt 1800-tal. Efter att deras far har gått bort behöver de tillsammans med deras mor flytta ut till en liten stuga på landet och åskådaren får följa deras nya liv på landet. 


2 / 2I denna lilla byggd förälskar sig de båda systrarna och dras mellan samhällets strikta regler och deras längtan efter äkta kärlek. Här kan vi se både Hugh Grant och Kate Winslet i huvudrollerna och filmen placerades år 1999 på 62:a plats av The British Film Institute på listan av de bästa brittiska filmerna genom tiderna. 

4. A room with a view (1986) 

Denna film handlar utspelar sig i florens i början av 1900-talet. Helena Bonham Carter spelar överklasskvinnan Lucy som är på en semester tillsammans med sitt förkläde Charlotte. Under denna semesterresa blir Lucy förälskad i den självständiga George som inte alls passar in i hennes familjs samhällsbevarande livssyn.  
När Lucy sedan återvänder till England så förlovar hon sig istället med den rika Cecil. Hon får dock ganska snart en ny granne som råkar vara hennes tidigare kärlek George och känslorna mellan dem går inte längre att dölja. Ett romantiskt kostymdrama om förbjuden kärlek med klassiska klädval för tidsperioden. 

Slutligen 

Kostymdraman slutar inte att förundra och det lanseras fler och fler filmer inom denna genre. Kostymerna, tillsammans med unika berättelser som tar oss långt tillbaka i tiden ger oss en bra bild över hur det såg ut i världen förr. Vilket kostymdrama är din favorit? 

Bli först med att kommentera

Kommentera